Izletište Lepterija

 

Izletište Lepterija se nalazi na 1,5 km od centra Sokobanje uzvodno reke Moravice i jedno je od naj posećenijih destinacija koju turisti Sokobanje rado posećuju. Na izletištu se nalazi Crkva rođenja Presvete Bogorodice,  lik Bogorodice u steniprirodni fenomen Bele vode, Soko Grad, restoran Pećina, odmaralište Narodne banke Srbije i uredjen deo za odmor i relaksaciju.

Sokobanjsko Izletište Lepterija je ime dobila od stare grčke reči Eleftrios - Elefteria što znači Sloboda ili Slobodište. Na 200 m uzvodno, smešteno je izletište Soko Grad, po kome je Soko Banja i dobila ime. Za sam nastanak imena su vezane dve legende.

Po prvoj legendi grčki robovi koji su zidali tvrđavu su se odmarali na proplanku pored reke Moravice, današnje izletište, gde je istoimeno odmaralište i restoran Narodne banke Srbije za smestaj svojih radnika.

Druga legenda je klasična ljubavna legenda. Sin gospodara Vrmdžanskog grada, koji je imao titulu Župana i ćerka gospodara Sokograda – Elefterija, se zavoleše. Kako su im roditelji bili u suparništvu, njihova ljubav nije bila dozvoljena. Zbog toga se njih dvoje dogovoriše da zajedno pobegnu te on jedne noći dođe konjem po nju. Otac Eleftrije, uvidevši da mu je ćerka nema, posla svoje vojnike koji i krenuše za njima. Kako bi zustavili Župana, gađaše ga kopljem. Pošto je Elefterija sedela iza njega na konju, koplje pogodi nju. Mesto na kome je ona izdahnula se danas naziva po njoj. Župan bežeći od potere stiže do mesta na reci gde se reka širi i pravi dubok vir. Da li je on razočaran zbog smrti svoje jedine ljubavi rešio da oduzme sebi život skočivši u reku ili su ga sustigli vojnici i ubili, to mesto sada nosi ime po njemu. To je sada dobro poznata istoimena plaža.